Translate

onsdag 8 mars 2017

Odla med barn - Det gror

Nu har sådden börjat att ta sig. Och i år var det spännande för Matilda. Hon längtar efter att få äta av det sen.


Nu i veckan har vi stötta upp gurkplantorna och gett dem högre tak. Och jag tror det kommit upp grönt ur varenda kruka vi satte.


Vårsolen som tittar in genom fönstren gör nog nytta också. Man får känslan av att våren närmar sig även om marken ute är snötäckt. 


tisdag 7 mars 2017

Den viktiga syskonrelationen

Våra barn är som tidigare nämnt hemmabarn.  Det innebär för oss att barnen är hemma till skolstart. Vi tror att familjen och banden man skapar till varandra under uppväxten är väldigt viktiga. 
Och nu när sonen började i f-klass i höstas märks det hur viktigt det är med syskonen på fritiden. 
Idag tänkte jag bara visa upp en del av vår vardag.

Det här varit lovdag på skolan så Vilgoth var ledig idag. Vad vill han så göra på sin lediga dag ? Jo, få umgås med sina syskon och helst få åka på något de brukar göra när han är i skolan. 
Vi tog oss till öppna förskolan. Ett ställe som han själv vägrade åka till när han var yngre då det var för stimmigt för honom där. Men eftersom Matilda tycker det är kul vill ha göra det.

På plats började Matilda med att visa storebror lite vad hon brukar göra. Sedan lekte de som de alltid gjort. 
Det är en sådan häftig känsla att få se barnen ställa upp för varandra och vara nyfikna på vad den andre för när de är ifrån varandra.  För även om han själv aldrig gillade öppna förskolan så visade ha entusiasm mot sin lillasysters aktivitet. 


På torget stod även ett mobilt poliskontor som ska vara här i byn en gång i veckan.  Vi passade på att knacka på och få hälsa på dem lite. De berättade om sitt arbete för barnen och gav dem var sin målarbok. 

När vi kom hem satte de sig ihop och målade lite i sina nya målarböcker och diskuterade polisens arbete. 

Sedan bakade de ihop och gick även ut ett varv och åkte pulka.
Jag fick känslan av att de försökte ta igen tiden de vanligtvis är ifrån varandra nu för tiden.  Ända sedan Matilda föddes fram till Vilgoths skolstart har de suttit ihop. De är varandras bästa vänner och även varandras motsatser. Det bandet de har till varandra vill jag vårda för den är värdefull. 

Men efter en sådan intensiv dag då de verkligen gjort allt för att ta igen tiden med varandra så var de också mycket uppe i varv. Mycket minnen och även intryck behövde få lägga sig hos dem.  Så då tog vi till ett yogapass.

På bilden är det full fart innan vi börjar men fokuseringen innåt och hur de känner sig kommer efter ett par övningar. 

Dagen avslutade de med att bada ihop och bädda ner sig i soffan tillsammans en stund.

Det blir så tydligt hur viktig syskonrelationen är såna här dagar. Att de får tiden ihop. När de var mindre tänkte man inte på vilken grund vi faktiskt lagt hos dem. De lekte bra ihop och är även osams, precis som det ska vara. Men nu ser man att de vet att den andra alltid finns där om det är något. Att de fått chansen att växa upp de första åren så tight och även fått ha sina konflikter sinsemellan och även haft tiden på sig att lösa dem syns nu.

Relationer utanför familjen är uppenbart att de kan skapa ändå, utan träning som många förespråkade.  Och jag tror att det beror på att de fått lära sig genom att träna relationskommunikation just på varandra utan tidspress. 
Sedan är vi på min sida av familjen inte de mest sociala så dessa barn har nog inte det jättebehovet av stort socialt nätverk med många ytliga vänner. 

.....ELLER.....

Kanske är det så att den tryggaste platsen att lära sig relationer på är hos sin familj där man är accepterad för den man är och blir fortsatt älskad trots misstag och felsteg i det sociala samspelet?



lördag 4 mars 2017

Det sociala samspelet

Med detta inlägg känns det som jag går i cirklar.  Eller att samhället går i cirklar. Jag får känslan av att samhället glömmer bort vad små barn är och då behövs det en påminnelse.

Små barn är små människor med egen vilja,  integritet och behov. Precis som oss vuxna så har de egna känslor och går inte att sätta in i en mall som ska följas,  just för att de är individer och inga ägodelar.

Nu var denna påminnelse gjord! 
Fokus över till vad hemmabarn kan göra. Och utgångspunkten är den feta texten ovan. För hur mycket "alla" förespråkar förskola, gärna från ett års ålder,  så är det inte säkert att det passar alla. Tyvärr tror jag att majoriteten av barn inte mår bra av stora barngrupper från tidig ålder. Normen säger att alla ska vara översociala och älska full fart utan vila. Om det vore så så skulle de flesta aldrig vara trötta efter en arbetsdag och jag tycker mig ständigt höra motsatsen. 
Det är mina tankar,  varför vill vi sträva efter en politisk ideologi när vi måste vara någon annan än den vi är?
Den dagen vuxna människor kommer hem från arbetet utan att vara trötta ska jag lyssna lite på den sidan men fram tills dess tror jag att människan är i behov av mindre stimulans och aktivitet än vad man har idag. 

Men samtidigt är människan ett flockdjur,  en social varelse. Och barnen kan behöva en viss social stimulans.
Men har ni tänkt på hur mycket barn tittar på sin anknytningsperson i stimmiga miljöer? Hur de läser av den vuxna som ska vägleda för att lära sig de sociala koderna.
Hur många barn har i dagens samhälle den möjligheten? Att få hjälp av en vuxen i varje social situation under de första åren?  Hur många barn blir tvingande till jämnåringsorientering i brist på vuxna runt om?
Barn ska inte härma och lära sig av andra barn. Det är de vuxna som ska stå för den biten.
Däremot ska barn leka det de lärt sig med jämnåriga för att träna på färdigheten.

Jag tror på lugn miljö, trygg uppväxt och få anknytningspersoner. Detta för att minska stress hos barnen. Och det finns så många sociala möjligheter i samhället utan den "utbildade pedagogen i stora barngrupper". 
Ta detta rätt nu,för jag tror inte att en utbildad pedagog är ett bättre val än en förälder, den primära anknytningspersonen. För i mina öron låter det fel att det skulle behövas utbildning till kärlek och omtanke. Men sedan är det självklart att man behöver utbildning för att kunna hantera barn man inte har en känsloanknytning till. Det kräver mer från den vuxne som inte per automatik har den vilkorslöse kärleken till barnen. 

Hur som så tänkte jag ta upp lite sociala aktiviteter man gör med hemmabarn.

♡ vi handlat ihop. Står i kö i matbutiken, hälsar, tackar och kommunicerar. Barnet iakttar och lär. 

♡ Vi går på barnaktiviteter. Öppna förskola och liknande,  en del spelar fotboll, dans, gymnastik etc. Alla sådana aktiviteter gör att barnen är sociala och träffar andra barn.

♡ Vi träffar släkt och vänner. Man umgås med andra under vänskapliga förhållanden. Barnen ser och lär sig av det sociala samspelet.

♡ Vi säger Hej till grannen när vi är ute. Barn lär sig att vara artig för att du som vuxen är det.

Som ni ser finns det många situationer för vi utövar socialt samspel och barnen måste få en chans att iakttaga hur det går till. Jag personligen är inte road av folk som tränger sig på min privata sfär utan föredrar artighet från de jag träffar på. Så därför visar jag även mina barn att man kastar sig inte i famnen och frågar ut någon man precis har träffat. Lika lite som man kastar sig  över en okänd hund för att den är söt.

Nu åter till vår vardag när jag fått förklarat hur jag ser på detta med socialt samspel.
Vi går regelbundet till öppna förskolan. Och på vår öppna förskola har de olika aktiviteter emellanåt. Nu sist så fick vi se på teater. Mycket spännande för båda minstingarna.

Att sitta still och titta på teater tyckte Matilda, 4 år, passade bra den dagen då hon kände sig trött. 


På bilden nedan ser det tomt ut på barn men jag har valt att ta kort på detta sätt då alla faktiskt inte vill exponeras under olika texter. 
Andra kanske inte alls vill synas i en blogg som handlar om hur man lär och aktiverar barn utan förskola. 
Och det är den biten jag vill kunna visa upp.  Att det är inte så avancerat att få in socialt samspel i vardagen. Det går i princip inte att undvika socialt samspel med andra,  har ni tänkt på det?


Åter igen. Våga lita på er magkänsla.  Ni känner vad era barn behöver och barn är individer med olika behov, intressen och förutsättningar.  Precis som vi vuxna. 

fredag 3 mars 2017

Varför göra det svårt när man kan hålla det enkelt!

Hemmabarn. Får de tillräckligt med stimulans och möjlighet till pedagogik?
Ja, det vill jag påstå. 
Men det ärså jobbigt att stimulera barnen!
Det beror på vilka krav du har säger jag.
För även om jag gillar att vara nyttig så smyger vi ibland in onyttigt. Bland annat i form av färdigmixar. De går att köpa på sig billigt emellanåt och perfekta att plocka fram trötta dagar. Och en bakmix innehåller mycket pedagogik om man bara plockar ut de olika delarna.

Idag gjorde vi cupcakes med färdig mix.
Först kollar man på instruktionerna. Plockar ut de olika delarna.
Här kommer lite sifferkännedom in i bilden. För först skulle påse 1 blandas med vatten. Vilken siffra är 1 och vilken är 2.

Sedan lite motorik för att blanda till smeten. 

Sedan ska smeten i formarna. Vi räknade till att smeten  ska räcka till 10 formar. 
Här kommer lite finmotorik in i bilden. Först ska formarna tas isär och placeras på plåten. Sedan ska smeten klickas i formarna.

Och har man tur, är under ett år och befinner sig på golvet så kanske äldre syskonet råkar tappa vispen med smet på. Wilma konstaterade att smeten var god. 

Sedan ska frostingen vispas med elvisp. Påse 2 ska blandas till detta. Och då får man lära sig hantera hushållsapparater.

Spritsa och dekorera.  Finmotorik igen och även lite färg och form för man vill ha fina cupcakes.


Man måste inte göra det svårt för sig för att få med många delar av så kallad pedagogik.  Detta är mycket man gör i vardagenoch barnen lär sig av.

Dessutom firar vi idag att pappa har haft körkort i sju år.

onsdag 1 mars 2017

Odla med barn - försådden

Tidigare i veckan gjorde vi försåddskrukor av reklam . Denna förmiddag satte vi våra frön. Det blev busktomat, tomat, gurka, paprika och pumpa.
Matilda fixade sådden men lillaWilma som ville vara med stökade mest till enligt Matilda.  Wilma plockade nämligen ner de jordfyllda krukorna från bordet och spred ut på golvet.

Glasspinnar som vi sparat blev nu etiketter till vår försådd så vi ska veta vad vi har sått vart. 

Vi täckte vår försådd med plast som vi även gjorde lite lufthål igenom. Stärkte upp kanterna med tejp så det ska gå att lyfta upp plasten när vi ska vattna.
Vi kommer duscha försådden med blomspruta.
Nu står det två balkonglådor i fönstret som ska få gro. 
Nu väntar vi på att det ska börja sticka upp något genom jorden.