tisdag 7 mars 2017

Den viktiga syskonrelationen

Våra barn är som tidigare nämnt hemmabarn.  Det innebär för oss att barnen är hemma till skolstart. Vi tror att familjen och banden man skapar till varandra under uppväxten är väldigt viktiga. 
Och nu när sonen började i f-klass i höstas märks det hur viktigt det är med syskonen på fritiden. 
Idag tänkte jag bara visa upp en del av vår vardag.

Det här varit lovdag på skolan så Vilgoth var ledig idag. Vad vill han så göra på sin lediga dag ? Jo, få umgås med sina syskon och helst få åka på något de brukar göra när han är i skolan. 
Vi tog oss till öppna förskolan. Ett ställe som han själv vägrade åka till när han var yngre då det var för stimmigt för honom där. Men eftersom Matilda tycker det är kul vill ha göra det.

På plats började Matilda med att visa storebror lite vad hon brukar göra. Sedan lekte de som de alltid gjort. 
Det är en sådan häftig känsla att få se barnen ställa upp för varandra och vara nyfikna på vad den andre för när de är ifrån varandra.  För även om han själv aldrig gillade öppna förskolan så visade ha entusiasm mot sin lillasysters aktivitet. 


På torget stod även ett mobilt poliskontor som ska vara här i byn en gång i veckan.  Vi passade på att knacka på och få hälsa på dem lite. De berättade om sitt arbete för barnen och gav dem var sin målarbok. 

När vi kom hem satte de sig ihop och målade lite i sina nya målarböcker och diskuterade polisens arbete. 

Sedan bakade de ihop och gick även ut ett varv och åkte pulka.
Jag fick känslan av att de försökte ta igen tiden de vanligtvis är ifrån varandra nu för tiden.  Ända sedan Matilda föddes fram till Vilgoths skolstart har de suttit ihop. De är varandras bästa vänner och även varandras motsatser. Det bandet de har till varandra vill jag vårda för den är värdefull. 

Men efter en sådan intensiv dag då de verkligen gjort allt för att ta igen tiden med varandra så var de också mycket uppe i varv. Mycket minnen och även intryck behövde få lägga sig hos dem.  Så då tog vi till ett yogapass.

På bilden är det full fart innan vi börjar men fokuseringen innåt och hur de känner sig kommer efter ett par övningar. 

Dagen avslutade de med att bada ihop och bädda ner sig i soffan tillsammans en stund.

Det blir så tydligt hur viktig syskonrelationen är såna här dagar. Att de får tiden ihop. När de var mindre tänkte man inte på vilken grund vi faktiskt lagt hos dem. De lekte bra ihop och är även osams, precis som det ska vara. Men nu ser man att de vet att den andra alltid finns där om det är något. Att de fått chansen att växa upp de första åren så tight och även fått ha sina konflikter sinsemellan och även haft tiden på sig att lösa dem syns nu.

Relationer utanför familjen är uppenbart att de kan skapa ändå, utan träning som många förespråkade.  Och jag tror att det beror på att de fått lära sig genom att träna relationskommunikation just på varandra utan tidspress. 
Sedan är vi på min sida av familjen inte de mest sociala så dessa barn har nog inte det jättebehovet av stort socialt nätverk med många ytliga vänner. 

.....ELLER.....

Kanske är det så att den tryggaste platsen att lära sig relationer på är hos sin familj där man är accepterad för den man är och blir fortsatt älskad trots misstag och felsteg i det sociala samspelet?