I temat kroppen har vi nu kommit till skelettet. Det hårda materialet som består utav ben och gör att vi kan hålla uppe kroppen.
För att se hur vi kan röra kroppen trots att det består av hårda benbitar gjorde vi spratteldockor som visar var de största lederna sitter någonstans.
Mall till skelettspratteldockor kan ni ladda ner från nätet. Den mallen vi använde finns inte att hitta längre men en likvärdig har jag länkat er till. Annars kan ni googlar ni er till en som ni gillar.
Alternativet om ni inte kan hitta någon mall till just spratteldocka är att skriva ut ett helt skelett på bild och klippa isär vid lederna.
På bilden ovan här ser ni vilka leder vi har. Själva bilden på skelettet har limmats fast på kartong och sedan har vi satt änglaben där vi vill ha rörliga leder.
Vi hade två olika storlekar på utskriften. Den mindre fick barnen limma fast benen på överkroppen. Ett sätt att lära sig var de olika bendelarna ska sitta.
En hel familj med skelett.
Vi avslutade vid våra pappersdockor. Eftersom nu alla organ är på plats så är det dags att skelettet kommer på plats. Vi tog vanlig maskeringstejp och tejpade dit bröstkorg, ryggrad, armar och ben.
Behöver du som vuxen uppdatera dig eller påminna dig själv om skelettet kan du läsa lite här.
Barn är av naturen nyfikna av sig och kommer ställa fördjupande frågor på egen hand så börja med att berätta lite lätt om att skelettet håller upp kroppen. Att delarna sitter ihop med leder som gör att vi kan böka våra kroppsdelar. De enklaste delarna som vart ryggrad sitter, bröstkorgen och hur den skyddar lungor och hjärta. Armar och ben. Följdfrågor kommer troligtvis från barnet själv i detta läge och då räcker det att svara kort och enkelt tills dess barnet är nöjt.
Om man vill kunna se sina egna skelettdelar kan man ta en stark ficklampa och lysa igenom handen. Då kan man se mörkare avlånga benbitar.
Som vanligt använder vi boken "faktabok med versaler för kloka små KROPPEN " rebus förlag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar