Translate

onsdag 26 augusti 2015

Oceanen - marin lära för de små

En regnig och trött dag. Då passar det bra med filmmys och frukt. I alla fall för oss. Vi kanske inte väljer de normala filmerna för småbarnsfamiljer men vi försöker följa barnens intressen.
Denna dag då vi började med detta projekt såg vi på en dokumentär, Ocean. Det är 15 års gräns eftersom det stympas hajar i slutet av dokumentären. Våra barn har klarat av att se det när man som vuxen sitter bredvid och förklarar. De tar även upp marina liv som blivit utrotade. För mig är det viktigt att barnen ska förstå att vi ska vara rädda om vår natur och de levande tingen i den.

Men hur ska vi då kunna få ut något från denna mysdag framför TV:n?
Havet fascinerar med dess rika liv och stor variation utav fiskar. Varför inte göra en stor tavla av det barnen lärt sig av dokumentären.

Det vi använde:
Dokumentären Ocean
Täckpapp för renovering utklippt till lagom bit. (Billigt på byggvaruhus och det räcker långt en rulle)
Färg
Vanligt papper
Klister.

Tanken var att vi skulle googla fram lite fiskbilder men det åskade och strömmen gick just då så vi ritade våra fiskar för hand.
Vi började med att kika på en jordglob var oceanen (eller oceanerna) finns på jorden.
Sedan fick de måla havet. Ljust vatten upptill och mörkare neråt eftersom solen inte når igenom hela vägen ner.

Sedan gick strömmen för oss. Men eftersom barnen var i pysseltaget så ritade jag fiskar som de fick färglägga och klippa ut.
Sedan när allt hade torkat var det dags att klistra fast fiskarna på någorlunda rätt nivåer i havet.


Vilka fiskar lever i korallrev?
Vilka äter andra fiskar?
Vilka fiskar lever på den mörka havsbottnen?
De kanske inte var helt överens om hur de skulle sitta. En fisk förlorade stjärtfenan helt och en annan blev riven på mitten. Men vi diskuterade och fick alla fiskar fastklistrade till slut.
Resultatet blev i alla fall en stor plansch på grunderna hur fisklivet ser ut i oceanen.
En haj som jagar en fisk. 
En sköldpadda som äter sjögräs.
En ål som ringlar runt bland korallerna.

Lite uppstyrning kan behövas med det är bra att låta barnens kunskaper komma fram. Våra barn kan ibland sväva ut lite mycket men jag vill gärna att de kunskaper de snappat upp ska komma fram så jag väljer att styra upp lite. Tex så fick inte hajen vara nere i havsdjupet.

Detta kan man göra i fler variationer. En insjö, en savann, en öken. Ja, det barnen tycker är intressant. Tycker man att det är svårt att rita själv finns det mycket bilder som man kan googla fram. Både målarbilder och färdiga bilder.

Hoppas att jag kunnat inspirera till era trötta dagar under hösten. Att mysa ner sig framför en film med barnen kan skapa kreativitet och kunskap.