Translate

tisdag 17 februari 2015

Socialisering?

När man väljer att inte ha barnen på förskola brukar många ifrågasätta. Vår familj har inte varit direkt utsatta för dessa frågor men jag har förstått av andra som gjort samma val att de får försvara sig.
Jag tänkte ändå reda upp lite i de frågor som brukar dyka upp.

Socialiseringen:
Den tror inte jag på. Jag tror på civilisering. Det vill säga att mina barn ska kunna acceptera, inte bli vän, alla i samhället. Mitt mål är att de ska få förståelse för att alla människor är olika med olika förutsättningar och behov.
Våra barn är med mig eller pappa på de flesta sakerna vi gör.
Samspel med andra jämnåriga barn får de genom småstunden, en sorts öppen förskola. Där pysslas, sjungs, leker och fikar vi ihop med andra föräldrar och barn.
Eftersom jag inte tror att barn enbart ska lära sig socialt samspel med jämnåriga så får de följa med på vuxenaktiviteter.
Även storasyster och hennes vänner tar till sig dem.
På så sätt kan de lära från äldre och passera över gränserna vad gällande ålder. De lär sig att acceptera olika behov eftersom varierande åldrar har olika behov.
För mig är det viktigt att få fram budskapet att alla är lika mycket värda oavsett behov och förutsättningar. Och jag tror inte att stora barngrupper med få pedagoger har möjlighet att visa barnen det (pga tids och resursbrist). Det blir för mycket alla ska ha lika oavsett om behovet finns eller ej.

Isolering:
Barn som inte går på förskola sitter bara hemma och får ingen stimulans.
Som jag skrev under socialisering så är vi inte bara hemma.
Men när vi är hemma gör vi mycket ihop. Bloggens syfte är att visa hur mycket man faktiskt stimulerar barnen och har möjlighet att stötta barnen på indivuduella vilkor och intressen.

Kvinnofällan:
Ja, vi sitter i den jag och min man. Vi väljer att ta hand om våra barn utan att få betalt i pengar för det. Han fram till 13.30 då han åker och jag fram till 17.00, jag tror inte man ska räkna in helg, kväll och natt då även icke-hemmaföräldrar är hemma med sina barn.

Barnen kommer hamna utanför i skolan:
Inte då! Om förskolorna vill säga har lärt instutitionsbarnen att alla får vara med.
De har sina läroplaner att följa och där ingår bla att man inte får vara elak mot andra och förstå människovärdet.

Jag tror att detta är vad som brukar komma upp i sådana diskussioner. Det gör mig ledsen att vuxna människor inte kan acceptera andra människors val och prioriteringar. Det är dessa vuxna som i slutändan visar barnen att de ska vara intolleranta mot minoriteter och oliktänkande.