Translate

lördag 10 juni 2017

Att aktivera en ettåring

Att aktivera en ettåring. Åh, det var så länge sedan jag hade så små barn hemma att jag glömt bort hur det var. Men ändå har det bara gått på rutin.
Tänkte här beskriva lite vad lilla Wilma aktiveras med på dagarna. 

För det första så är hon ett år. Det går egentligen inte aktivera en ettåring. De är så fyllda av upptäckarlust och viljan att lära och att få utvecklas sig så de aktiverar helt enkelt sig själva. 
Frågan kanske är hur jag som vuxen ska kunna hantera en ettårings upptäckarresa.
För de upptäcker och lär sig mycket. De flesta går eller börjar gå i den åldern. Då börjar de även klättra. 
Motoriken utvecklas snabbt och då börjar de flytta runt på saker och provar på att kasta.
De är fulla med energi.

Mitt råd. Lås in det som är farligt och luta dig tillbaka och iaktta. Sedan kommer ettåringen visa dig vad den vill ha med dig i. För de vill så gärna få kommunicera samtidigt på sin resa.


Min lilla minsting älskar att få vara ute. Senaste veckan har vi undersökt vattenpölar. Att plaska i dem.  Lägger saker i dem.  Tar bort sakerna igen. Plaskar löst och plaskar hårt så det skvätter överallt.
Här kan jag som vuxen välja. Är det okej att få blöta ner sig och bli smutsig i leken som ettåring eller inte. För mig är det okej så hon får fortsätta.


Min ettåring älskar att bara få vara med mig. Brukar säga att hon är min lilla ankunge då hon kommer efter och hjälper till.
Hon hjälper till med tvätten .
Plockar ut smutsigt medans jag försöker fylla maskin.
Placerar ut sånt som hängs på tork på udda ställen men oftast till ett försök att hänga upp de blöta plaggen. 
Hon hjälper även till att vika tvätt. Vi viker och sorterar i olika påsar sedan när kläderna ska in i garderober  (sex olika då vi är sex personer i hushållet ) så är det inte ofta det ser ut som man tänkt i respektive påse. 

Hon hjälper även till när vi städar genom att plaska i skurhinken. 
Ta egen trasa att torka med.
Ösa ut lådorna vi precis plockat ihop.
Sortera om i lådorna i köket.  Kastruller och dylikt kan hon ha hittat andra platser till som hon anser är bättre.

Märker att denna text handlar ungefär ingenting om hur man som vuxen kan aktivera en ettåring. Och det beror på att de aktiverar sig själva väldigt bra.
Texten handlar om hur hon är delaktig i vardagen och att vi svarar mot henne i det vi gör.
För det vi kan stimulera henne i är språket.  Genom att prata med henne om vad vi gör . Genom att svara henne när hon verkar undrande över något. Genom att sätta ord på det hon upplever. 
Genom att gå upptäcksfärder utomhus och tala om vad det är för något runt om oss. Genom att bekräfta att hon blir blöt i vattenpölar tex. 

Så ni med aktiva ettåringar.  Slappna av och kommunicera med era barn om det ni gör och vad som händer.  Finns för dem och svara på dem. 
Och hemmet blir till ett kaos under småbarnsåren. Särkilt hos oss som väljer tiden med barnen eftersom man då vistas just i det egna hemmet.

Framför allt. Njut av den lilla solstråle som ettåringar är. För de är så glada i sina lekar när de upptäcker och utvecklas. Och tiden går snabbt.  För snabbt.

Ett av syskonen sa här om dagen:
" Nästaår blir Wilma två år. Sedan 3-4-5-6-7-8 (räknade väldigt snabbt) år"
Och precis så snabbt som det räknades. Precis lika snabbt växer barnen upp.