Translate

tisdag 9 september 2014

Matematik,miljö, hälsa, termodynamik och kemiska processer






I vardagen finns många situationer som man kan tillämpa ovannämda på. Ett av Vilgoths stora intressen är bakning och matlagning

Här diskuterar vi vad som händer när brödet jäser, räknar när vi mäter upp ingredienser, diskuterar vad som sker när värme tillförs.

Miljövänligt och ekologiskt tas upp och vad det är för skillnad mellan ekologiskt och oekologiskt.

Vad ska man äta för att må bra ? Vad kroppen behöver och matens näring.

Rester och oätbara delar komposteras så det vi odlar ska kunna ta del av näringen. Vad händer i en kompost ?

Källsortering av förpackningar. Varför går inte dem att kompostera ?

Hygien kring bakning och matlagning. Hur hänger handhygien och god hälsa ihop via maten ?

Vad händer med huden om man bränner sig ?

Att vara försiktig med vassa redskap, varma plattor och ugn.





Kunskap om olika råvaror och dess namn.

Vad kommer från växtriket och vad kommer från djuren.



Kunskaper om köttdjursuppfödning (grannen föder upp köttkreatur), odling av rotfrukter, grönsaker och frukt samt spannmål och kretsloppet kring det tas upp och diskuteras.



Varför ska man tillaga vissa produkter innan de intas förklaras och diskuteras.



Fairtrade-produkter och människors levnads och arbetsförhållanden i andra länder diskuteras i val av produkter när vi handlar.



Samband mellan bra kost och bra hälsa diskuteras och Vilgoths egna frågeställningar svarar vi på. Det vi inte kan på rak arm söker vi gemensamt upp information om.



Att följa uppmaningar blir en naturlig del om man följer ett recept. Annars så är Vilgoth väldigt duktig på hur en bra måltid ska sättas ihop och hans fantasi kan skapa egna maträtter samt bakverk.

Förståelse för ingrediensförhållanden och smaker finns redan.