Translate

lördag 14 mars 2015

Enkel bakning för de minsta


Med mindre barn vill man ha enkla bakverk att göra. Jag har ett recept som barnen fått börja med. Minimalt med disk och få ingredienser.
Kokostoppar.
Det man får passa är värmen när smöret smällts och när plåten ska in och ur ugnen. Då passar jag alltid på att tjata om att det är varmt, hjälper barnen att på avstånd konstatera att det blir varmare och varmare ju närmare de är.
Ifall någon olycka vid värmen skulle vara framme är det bra att kunna spola med svalt vatten, inte iskallt eftersom det kan kännas obehagligt. Svalt vatten brukar räcka.
Ett annat tips att kyla ner utan att det blir väldigt kallt för barnen är att fylla upp lite mjöl i vanliga fryspåsar som man har i frysen. En behaglig kyla.

Receptet på kokostoppar:

150 gram smör
3 dl socker
3 ägg
ca 500 gram kokosflingor

Sätt ugnen på ca 200 grader.

Smällt 150 gram smör i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna lite.
Blanda i 3 dl socker och 3 ägg. Rör ut till en slät massa.
Sist blandar vi i ca 500 gram kokos. Rör i lite åt gången så att man följer med i koncistensskillnaden som blir. När man fått en fastare massa låter man den stå att svälla en kort stund. Några minuter brukar räcka.
Passa på att förbereda plåten. Sedan är det bara att klicka ut kokostopparna för barnet.

In i ugnen ca 5-10 minuter. Här får man gå på känsla beroende på hur tjocka klickar barnet har gjort.
Det som är bra med dessa kakor är att de går att forma till och trycka ihop efter att de gräddats innan de har svalnat. Jag brukar ta skedar och dra ihop kakorna en och en efteråt.

Det är inte säkert att kokostopparna blir toppiga, de kan lika gärna bli plattor av dem. Men vad gör det, barnet får lite grunder i att hantera varma plattor, kastruller, ugnar och plåtar. Dessutom räkneövning och koncistensavkännande.