Translate

lördag 21 mars 2015

Solförmörkelse den 20 Mars- så gick det för oss.

I veckan skrev jag ett inlägg om hur vi förberedde oss inför solförmörkelsen. Nu har den varit och det var en pers med småbarn. Båda ville självklart titta rakt mot solen så vi valde att vara inne med projiceringen.

Först gick vi igenom jordens bana runt solen och månens bana runt jorden. Detta som hände denna dag är att månen passerar mittemellan solen och jorden och därför skymmer solen en stund. Det blir mörkt ute och det ser ut som en starkt lysande måne (konstig sol).
Det är farligt att titta mot den då ögonen kan skadas av infrastrålarna. Ögat har i vanliga fall en reflex som gör att man inte vill titta på solen men vid solförmörkelsen upplevs inte solen lika stark, fast den är det, och ögats reflexer fungerar inte som de ska.

Vår projicering.
Vi hade en enkel stjärnkikare och kartong med vitt papper i botten. Vi fick fram solfläckar (min man kan intyga detta). Men barnen hade en förmåga att vrida hela kartongen mot sig istället för att gå runt när de skulle titta. Så det blev tyvärr ingen bild på solfläckarna. Varje gång jag og fram kameran och skulle fotografera var det någon och petatade på anordningen så vi fick börja om.
Men vi nöjer oss med att vi fick det att fungera och själva se. Sedan har vi fotografierna som möjliggör att vi kan se på solen i efterhand.

Vill ni ha en lista över var och när man kan se månförmörkelser i framtiden finns det en r.