Translate

måndag 9 mars 2015

Att lära sig att skriva och läsa

Det här med att lära sig att läsa att skriva.
Det finns hur mycket som helst som talar om hur barn lättast lär sig att läsa och skriva. Alla möjliga teorier. Men alla barn är inte lika. Alla barn lär sig på olika sätt.
Min äldsta lärde sig bokstäver och at läsa genom att ljuda ihop orden. Skrivningen kom av sig själv efter det.
Mellersta här verkar inte lika intresserad av att ljuda fram orden. Han vill veta hur orden ser ut och att alla bokstäver är med.
Jag kör på det som verkar fungera på just det barn som är intresserad.
Min äldsta skulle ha blivit skogstokig om man petade in missade bokstäver när hon skrev. Mellersta kräver att jag ska skriva in de bokstäver som han missar. Så olika är det.

Vi brukar använda enkla ABC-böcker där man får träna på att skriva varje bokstav och vilka ord som börjar på den bokstaven.
Det finns mängder med olika pysselböcker med bokstäver. Gå inte på vad det är för rekommenderad ålder på dem, för det är just vad det är. Rekommenderad ålder. Anpassa efter ditt barns utvecklingsnivå.

Vi brukar ta varje tillfälle som erbjuds att läsa eller skriva. Men det är oftast något som går automatiskt då barns nyfikenhet kräver det. Det är bara som vuxen att följa med i utvecklingen, gripa de tillfällena och vara lyhörd för hur långt barnet vill gå i lärandet vid varje tillfälle.
Lite motstånd är bra men blir det för svårt eller att man sitter för länge tappar de lätt intresset.
Med mellersta som gillar att ha scheman har vi två tillfällen i veckan då vi sitter antingen med bokstäver eller med siffror. Det brukar bli ca 30 minuter per gång. Vill han träna extra utöver det så gör vi det.

Det viktigaste är att det inte blir en press på barnet att den måste lära sig. Det ska vara kul och lekfullt och på barnets villkor. 

Här nedan finns en bild på vår sons hälsning till sin pappa han var tvungen att få skriva innan han gick och la sig en kväll. Pappan arbetar kväll och kommer hem mitt i natten.