Translate

onsdag 14 oktober 2015

Kroppen-kissets väg

Nu börjar våra utklippta figurer bli lite slitna men så har vi använt dem i ett år och går igenom kroppen bit för bit i den takt barnen vill och orkar.
Idag tog vi tag i kissets väg, njurar och lever. Som vanligt använder vi boken "faktabok med versaler för kloka små KROPPEN " rebus förlag.
Njurar, lever och urinblåsa målade vi och klippte ut för att kunna klistra upp på papperskropparna.
Flikboken är spännande eftersom man kan få se hur organen sitter i kroppen och barnen får en förståelse över vårt vi är på kroppen. 
Femåringen tycker att det är väldigt spännande. 
Här går vi igenom hur organen sitter och att lever rensar blodet från gifter och att njurarna omvandlar slaggprodukter till kiss.
Jag går aldrig djupare än vad barnen frågar. Tanken är att de ska få förståelse för hur kroppen fungerar och då kan man inte bli för avancerad i förklaringarna. 

Till slut så sätter vi dit organen i våra papperskroppar. 
Vi tog sugrör för att binda ihop njurarna med urinblåsan och till urinröret. 
Som ni ser på bilden ovan har ena dockan längre urinrör med böj ut. Det är för att femåringen ville veta hur det fungerar beroende på om det är en flicka eller pojke.
Han har en snopp så hans docka har det längre urinröret medans lillasysters är kortare och slutar inuti kroppen.

Till arbetet med kroppen har vi valt att ha en arbetsbok med klistermärken. "Utforska människokroppen Faktabok med klistermärken " Turkan förlag. 
Vi brukar ta avsnittet med det vi gått igenom på pappersdockan så idag blev det till att klistra dit njurar, lever och urinblåsa. Eftersom det var sista på kroppens innre  organ tog vi avsnittet med sammanfattning av kroppens innre organ också.